уторак, 6. октобар 2009.

Osam puta manje novca za Petnicu

Izvor: Blic

http://www.blic.rs/drustvo.php?id=114258

Društvo

Sporna pitanja oko finansiranja

Osam puta manje novca za Petnicu

Autor: P. Vujanac | Foto: d. grubin | 07.10.2009. - 05:00

Jesenji obrazovni i naučni seminari u Istraživačkoj stanici Petnica za oko 300 darovitih srednjoškolaca iz Srbije moći će da se održe zahvaljujući donaciji Naftne industrije Srbije pošto je Ministarstvo prosvete umesto letos obećana 24 miliona uplatilo osam puta manji iznos. Zbog toga je Upravni odbor Istraživačke stanice zatražio hitan razgovor sa ministrom Žarkom Obradovićem kako bi rešili sporna pitanja finansiranja ove jedinstvene naučne ustanove.


„Zahvaljujući brzoj reakciji NIS-a i generalnog direktora Kirila Kravčenka da sa 12 miliona dinara pomognu Istraživačkoj stanici, ciklus jesenjih seminara koji se nesmetano organizovao proteklih 20 godina biće realizovan kako je zamišljen i planiran na radost oko 300 srednjoškolaca iz svih krajeva Srbije“, saopšteno je iz ove ustanove. Uprava stanice podseća da je njihov rad ove jeseni bio pod znakom pitanja „zbog prestanka finansiranja od strane Ministarstva prosvete Srbije“.
„Ministarstvo je tokom leta najavljivalo da će uplatiti novac, ali ta se suma iz dana u dan smanjivala i svela na svega tri od planirana 24 miliona dinara. Takođe, upravnim organima stanice do danas nije dostavljen predlog ugovora o finansiranju tako da nije jasno kakve specifične uslove postavlja ministarstvo za nastavak finansiranja. UO stanice je začuđen poslednjim izjavama ministra Žarka Obradovića da ministarstvo nema uvid u programe i aktivnosti stanice, jer je stanica do sada uvek ministarstvu dostavljala detaljne izveštaje o tome. Štaviše, takvi izveštaji dostavljaju se praktično svim školama i fakultetima u Srbiji, tako da je neobično da jedino Ministarstvo prosvete nije obavešteno o radu Petnice“, kaže se u saopštenju.
Inače, u toku ovog i sledećeg meseca u Petnici je planirano izvođenje 30 seminara, kurseva i radionica, uključujući i programe namenjene usavršavanju nastavnika Srbije.
- Do sada smo se uvek snalazili zahvaljujući donacijama i pomoći prijatelja Petnice. Ove godine je situacija specifična zbog mnogobrojnih obećanja kojima su nas zasipali iz Ministarstva prosvete, pa su čak pominjane konkretne cifre, ali konačan rezultat, što se tiče ministarstva, jeste nula dinara na našem računu. Već je oktobar, novac nismo dobili i ne verujemo da ministarstvo uopšte ima želju da nas finansira. Žao nam je zbog toga, ali moram u isto vreme da razočaram sve one koji bi uživali u tome da nas nema, pošto ćemo preživeti i sve ono što smo planirali realizovati - poručuje direktor Vigor Majić.
Pitanje da li će, ako Ministarstvo prosvete ne uplati obećani novac, u Istraživačkoj stanici posle jesenjeg biti i zimskog ciklusa seminara i velike naučne konferencije polaznika petničkih programa „Korak u nauku“ pred kraj godine, po rečima Vigora Majića, ne postavlja se prvi put jer stanica „nikada nije bila na glasu kao finansijski stabilna ustanova“.

NIS pomogao mladim istraživačima
U trenutku kada je istraživačka stanica u Petnici ostala bez obećane finansijske pomoći Ministarstva prosvete, što je dovelo u pitanje održavanje istraživačkih programa namenjenih talentovanim đacima, u pomoć je priskočila Naftna industrija Srbije donacijom od 12 miliona dinara. Po rečima generalnog direktora NIS-a Kirila Kravčenka, prilikom posete Petnici, ovaj projekat je u skladu sa kompanijskom strategijom socijalne odgovornosti. On je strateški za Srbiju i nalazi se na pravcu razvoja ljudskog potencijala Srbije. Osim naše finansijske podrške, Centar može da računa i na našu tehničku bazu, dok mi možemo da dobijemo sveže i najbolje umove Srbije za rešavanje problema u oblasti ekologije, kvaliteta proizvoda, geologije.
A. E.


Ministarstvo nemoćno
U Ministarstvu prosvete demantuju da ne žele da pomognu rad Istraživačke stanice Petnica već ističu da oni u njihovom budžetu učestvuju sa samo devet odsto.
- Mi za finansiranje raznih istraživačkih škola imamo oko 24 miliona dinara i jasno je da ne možemo sve dati Petnici. Direktor je bio u Ministarstvu prosvete i ponuđeno mu je da finansiramo đački kamp sa tri miliona dinara. Ugovor je sačinjen, ali on nikada nije došao po njega. Razlozi nam nisu poznati - objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.
J. I.

Нема коментара: