уторак, 30. септембар 2008.

Обрадовић: Смањиће се број бодова за упис

29.09.2008.
Obradović: Smanjiće se broj bodova za upis
Obradović: Smanjiće se broj bodova za upisMinistar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je danas da ne očekuje protivljenje poslanika u Skupštini Srbije izmenama Zakona o visokom obrazovanju koje se odnose na postepeno povećanje bodova za upis u narednu godinu fakulteta, kao i da će one biti usvojene.

Obradović je u intervjuu agenciji Beta kazao da je veoma važno da se predlog izmena Zakona što pre nađe na dnevnom redu, jer se bliži oktobarski ispitni rok u kome studenti mogu da steknu uslov za upis u narednu godinu.

On je rekao da se uprkos ranijim najavama predlog izmena Zakona sigurno ne može naći do 1. oktobra na dnevnom redu Skupštine.

"Prošle godine to pitanje je bilo određeno Uredbom, a ove to mora biti deo Zakona i potrebne su izmene i dopune Zakona. Ne verujem da možemo imati problema u Skupštini sa stanovišta usvajanaja: veći problem je kako da to dođe na dnevni red. Ne zbog volje predsedavajuće već zbog sadašnjeg rada Skupštiene gde se dosta vremena troši na poslovničke odredbe", kazao je Obradović.

On je kazao da se trenutno "proučava ekonomska dimenzija" predloga Konferencije univerziteta Srbije (KONUS) i Senata Univerziteta u Beogradu o postepenom povećavanju broja bodova.

Odgovarajući na pitanje da li će takve izmene zakona više koštati državu, Obradović je kazao da ne bi trebalo i podsetio da su prošle godine studenti upisivani "na budžet" sa manjim brojem bodova i da je bilo prihvatljivo.

Ministar Obradović je istakao da će "ekonomska procena" biti urađena i u Ministarstvu prosvete i u Ministarstvu finansija.

Prema njegovim rečima, rešenje o postepenom povećavanju broja bodova potrtebnih za upis naredne godine uslovljeno procesom studiranja u Srbiji i ukazao da je pravo pitanje zbog čega "22 do 30 odsto studenata ispunjava uslov od 60 bodova".

"Postoji potreba da vidimo da li su svi predmeti pretočeni u jednosemestralnu nastavu i da li su na adekvatan način sadržani u udžbenicima, kako se izvodi nastava, na koji način studenti učestvuju u nastavi", naveo je on.

Predlogom KONUS-a predviđeno je da se broj bodova za upis naredne godine studija postepeno povećava kako bi se 2010. godine stiglo do zakonom propisanog uslova od 60 poena za upis naredne godine studija.

Predloženo je da student koji se finansira iz budžeta može da nastavi studije u tom statusu, ako u školskoj 2007/2008. godini ostvari najmanje 42 ESPB bodova, ako u školskoj 2008/2009. ostvari najmanje 48 bodova ili ako u školskoj 2009/2010. ostvari najmanje 54 ESPB bodova.

Na sednici je predloženo i da studenti koji su upisali studije po starom programu završe studije do 2011. godine, kao i da svi samofinansirajući studenti koji steknu akademske uslove pređu na budžetsko studiranje.

Нема коментара: