понедељак, 29. септембар 2008.

Uslovi upisa misterija, a godina samo što nije

29.09.2008.
Uslovi upisa misterija, a godina samo što nije
Uslovi upisa misterija, a godina samo što nijeStudenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu koji studiraju po Bolonjskoj deklaraciji kažu da još nisu utvrđeni uslovi upisa naredne godine koja počinje za svega dve nedelje. Studenti prve godine požalili su se da kruže razne priče kako bi godina trebalo da bude bezuslovna, dok će se pri tom plaćati prenos bodova (ECTS), a cena boda iznosiće preko hiljadu dinara. To znači da će student s uslovom od 40 bodova za preostalih dvadeset morati da plati isto toliko hiljada dinara.

Dekan Pravnog fakulteta Đorđe Popov kaže za GL da je sve precizirano na sednici Senata Univerziteta u Novom Sadu, dok će konačne odluke biti donete na Nastavno-naučnom veću fakulteta iduće sedmice. U studentskoj službi ovog fakulteta rečeno nam je da su dosad studenti koji studiraju po Bolonji prenosili ispite bez plaćanja.

– Zasad nije poznato da li će biti plaćanja bodova, kao što to radi Ekonomski fakultet – rečeno nam je u studentskoj službi.

Student prve godine Milan kaže da je na samofinansiranju i da je sakupi 43 boda. Još ne zna da li je na taj način stekao neophodan uslov da pređe na teret budžeta. Kaže kako se nada tome, s obzirom na to da su mu ostala samo dva ispita. Milan kaže da po fakultetu kruže razne informacije koje dezorijentišu studente.

Na sednici Senata Univerziteta u Novom Sadu zaključeno je kako je neophodno da se utvrdi zajednička politika i donesu odluke u pogledu režima studija kako bi se utvrdio prelazni režim za studente koji se finansiraju iz budžeta, s postupnim povećavanjem minimalnog broja bodova za upis naredne godine do 60 bodova u školskoj 2010/11. godini.

UNS je predložio da uslov upisa u narednu godinu budu 43 boda. U Senatu je dogovoreno da studenti prelaznog režima u svakoj narednoj godini studija treba da obezbede ukupno 60 bodova.

Međutim, konferencija univerziteta Srbije predložila je da taj prelazni režim ove godine bude 42 boda, dogodine 48, zatim 54 i u školskoj 2010/11. godini – 60 bodova.

Ministarstvo prosvete najavilo je da će se u narednih nekoliko dana uputiti Skupštini Srbije na usvajanje izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju.

Нема коментара: