четвртак, 25. септембар 2008.

Trazili da im se smanje bodovi za upis

Protest više od trista studenata na Fakultetu političkih nauka

Tražili da im se smanje bodovi za upis godine

Autor: A.M. - B.V. | 25.09.2008. - 11:20

Više od 300 studenata prve i druge godine Fakulteta političkih nauka protestvovali su juče, zahtevajući da Uprava fakulteta usvoji predlog Rektoratskog saveta o smanjenju uslova za upis naredne godine. Prema ovoj odluci, svi studenti koji imaju sakupljenih 42 boda umesto 60 upisali bi narednu godinu studija o trošku države.

Studentima je najveći problem predstavljala odluka Uprave fakulteta da je za upis u narednu godinu studija u statusu budžetskog studenta potrebno ispunjenje tri uslova. Naime, FPN je svoje studente uslovio čišćenjem obe godine (120 ESP bodova), visokim prosekom (prosečna ocena 8,5 u obe godine studiranja) i budžetskom kvotom (120 studenata na sva četiri smera ukupno).


- Predlogom će biti olakšano generaciji „između dva sistema“ starog i „bolonjskog“, koja ne radi u potpunosti po „Bolonji“. Ne mogu da očekuju od nas da dajemo uslov po „Bolonji“, a da imamo više ispita i obimniju literaturu i da pritom nemamo mogućnost da kao „pravi bolonjci“ većinu ispita polažemo pomoću kolokvijuma, seminarskih radova, dolazaka na predavanja i vežbe... - objašnjava Luka Jovović, student druge godine FPN-a, koji je sa svojim kolegama, uz podršku Studentske unije Srbije i Studentskog parlamenta beogradskog Univerziteta, juče predao Upravi fakulteta zahtev o smanjenju broja potrebnih bodova. Profesor Čedomir Čupić je okupljenima rekao „da mogu da očekuju pozitivan odgovor“.
Imajući u vidu problem generacije 2006/2007, Rektoratski savet Konferencije Univerziteta u Srbiji (KONUS) je pre dva dana predložio da se u Zakon o visokom obrazovanju promeni član o potrebnom uslovu za upis u narednu godinu studija. Predlog predviđa da su za upis naredne godine i prelazak ili ostanak na budžetu, studentu dovoljna 42 ESP boda. Broj „uslovnih“ bodova bi se postepeno povećavao u naredne tri godine do, prema „Bolonji“, potrebnih 60 poena.
Prema rečima Marka Milutinovića, studentskog prorektora beogradskog Univerziteta, Vlada Srbije će danas ili najkasnije u ponedeljak razmotriti uvođenje ovog Predloga u Zakon.

Нема коментара: