среда, 24. септембар 2008.

Povecanje bodova za upis naredne godine studija

Povećanje bodova za upis naredne godine studija

Autor: Beta | 24.09.2008. - 06:06
Povećanje bodova za upis naredne godine studija
Rektorski savet Konferencije Univerziteta u Srbiji usvojio je na jučerašnjoj sednici predlog da se postepeno povećava broj bodova za upis naredne godine studija.

Predlog predviđa da se broj bodova za upis naredne godine studija postepeno povećava kako bi se 2010. godine stiglo do zakonom propisanog uslova od 60 poena za upis naredne godine studija.
Predloženo je da student koji se finansira iz budžeta može da nastavi studije u tom statusu ako u školskoj 2007/2008. godini ostvari najmanje 42 ESPB bodova, ako u školskoj 2008/2009. ostvari najmanje 48 bodova ili ako u školskoj 2009/2010. ostvari najmanje 54 ESPB bodova.
Na sednici je predloženo i da studenti koji su upisali studije po starom programu završe studije do 2011. godine, kao i da svi samofinansirajući studenti koji steknu akademske uslove pređu na budžetsko studiranje.
Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović rekao je da će predlog Univerziteta u Beogradu resorno ministarstvo uputiti Skupštini Srbije na usvajanje kao izmenu i dopunu Zakona o visokom obrazovanju u narednih nekoliko dana.
- Kada će postupak početi, zavisi od tempa rada Vlade, ali i toga da li će biti potrebno da se pojedini senati univerziteta izjasne naknadno o odluci. Preliminarno, ja sam insistirao na saglasnosti svih univerziteta u Srbiji - naveo je on.
Obradović je kazao da će nastojati da predlog bude na dnevnom redu Vlade Srbije u četvrtak kako bi bio i na dnevnom redu vanrednog zasedanja Skupštine Srbije.
- Mi pokušavamo kroz izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju da nađemo rešenje za trenutnu situaciju i odgovor na stanje primene procesa Bolonjske deklaracije u Srbiji - rekao je Obradović.
Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević rekao je novinarima nakon sednice da je predlog definisan u saradnji sa studentima i da očekuje da će za četiri godine biti napravljeni odgovarajući sistem i programi.
- Proces akreditacije pomoći će fakultetima da naprave korekcije u tim programima - naveo je on.

Нема коментара: