понедељак, 6. октобар 2008.

Fakulteti precenjuju mogućnosti studenata

Fakulteti precenjuju mogućnosti studenata
Fakulteti precenjuju mogućnosti studenataReforma visokog školstva u skladu sa bolonjskim procesom sve više odstupa od osnovnih kriterijuma koji su njime predviđeni. Vlada Srbije je juče usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, prema kome će studentima koji nisu dali sve ispite biti omogućen upis u narednu školsku godinu.

Ovim dopunama smanjuje se broj bodova za upis u narednu godinu, što je samo jedan deo zaobilaženja pravila koja se propisuju reformom. Tako će akademcima ove godine biti potrebna 42 boda za upis, a tek školske 2010/2011. studenti će morati da ostvare najmanje 60 bodova.

Čini se da su i profesori i studenti u celoj priči bili zbunjeni i neobavešteni celim ovim procesom, a nadležni kažu da nemaju mehanizme da fakultete primoraju da izvrše reformu.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete prof. dr Radivoje Mitrović kaže da se smanjivanjem broja bodova za upis definitivno odstupa od principa Bolonjske deklaracije.
- To samo govori da su neki fakulteti loše izvagali ono što student može da savlada u toku godine.

Da li je dobro što smo morali da pribegnemo smanjenju bodova? Ne, nije, bolje bi bilo da nismo ovo morali da radimo. Međutim, očigledno je da ništa nije urađeno od prošle godine da se situacija promeni i da se nastavni programi preispitaju - kaže Mitrović.

On ipak dodaje da je u pitanju samo kratkoročna mera, koju bi i studenti i profesori trebalo da iskoriste kako bi se reforma unapredila, ali i ističe kako država ne može da uradi mnogo kako bi naterala fakultete na promene.
- Fakulteti moraju sami da shvate da moraju nešto da urade, jer je ovo 21. vek, a mere države su da inovira postojeći zakon i podzakonske akte, da uvede nove standarde koji bi bili komplementarni sa svetskim - objašnjava Mitrović.

Нема коментара: