понедељак, 6. октобар 2008.

Profesori između zakona i morala

05.10.2008.
Profesori između zakona i morala
Profesori između zakona i moralaOd kako su profesori kragujevačkog Pravnog fakulteta koji su osumnjičeni za primanje mita od studenata osvanuli na svečanosti povodom početka nove školske godine, u javnosti se pojavljuju oprečni stavovi. Njihovo vraćanje za katedru pravnici smatraju zakonski legalnim, dok mnogi drugi ovo vide kao morlani poraza srpskog obrazovnog sistema.

Bilo kako bilo, na ovom primeru se najbolje ogleda neefikasnost i nepovezanost najvažnijih sistema u funkcionisanju jedne države. Ono što pravosuđe nije uspelo na vreme da uradi, sada se obija o glavu studentima Kragujevačkog fakulteta.

- Pitanje povratka profesora na fakultet pre pravosnažne presude je, pre svega, moralno. Imajući u vidu specifičnu težinu delatnosti kojom se bave, smatram da ne bi trebalo da obrazuju studente dok se postupak ne okonča - kaže Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde.

Afera indeks naizgled je bila znak da se država najzad obračunava s trulim delovima sistema. Pohapšeno je stotinak osoba, među kojima i 23 profesora pravnih fakulteta u Kragujevcu, Nišu i Beogradu. Tada niko nije slutio da će se 11 od ukupno 14, sada već optuženih, predavača s kragujevačkog pravnog fakulteta, godinu i po dana kasnije, ponovo naći u ulozi profesora. Ulozi, za koju se sumnja da su grubo zloupotrebili. Ipak, zakon je u tu neumoljiv. Kako je objavljano, većini profesora je protekle nedelje isteklo plaćeno odsustvo, njihova krivica nije ni dokazana niti opovrgnuta, pa je Stanko Bejatović dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu morao u skladu sa zakonom da ih vrati za katedru. I vratio ih je. A isti ti ljudi su februara prošle godine u filmskom maniru, s lisicama na rukama, odvedeni u pritvor u kome su proveli mesece. Sada će neki od njih ponovo studentima predavati prava i etiku?!

Inače, profesori su nakon izbijanja afere “Indeks”, uzeli jednogodišnje plaćeno odsustvo. Neki su se bavili naučnoistraživačkim radom, na šta su, prema važećim propisima, imali pravo, zajedno s pravom na plate od oko 50.000 dinara mesečno.

Sada ostaje samo da se sačeka prvi decembar kada će pred Okružnim sudom u Smederevu početi suđenje osumnjičenima u aferi Indeks. Jer samo pravosnažna presuda, može da znači i zabranu optuženima da se bave profesijom. Do tada, iako je pretpostavka nevinosti neoboriva, obični građani će se pitati da li je moralno i normalno da se neko ko je optužen za korupciju i prodaju ispita ponovo bavi obrazovanjem.

Da podsetimo, prema dokazima iz istražnog postupka akteri afere Indeks terete se primanje mita, zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje dokumenata, kao i za saučesništvo u kupoprodaji ispita i diploma. Podaci iz istrage beleže da su ispiti plaćani od 500 do 1.000 evra, dok su za diplomu Pravnog fakulteta u Kragujevcu zainteresovani plaćali između 12.000 i 15.000 evra. Na optuženičkoj klupi naći će se 88 osoba, a osim profesora, optuženi su i studenti i posrednici u kupovini ispita.

Srbijanka Turajlić, profesor Elektrotehničkog fakulteta
Ti profesori imaju pravio da rade jer istražni postupak nije dokazao da su krivi. Pravo pitanje je zašto postupak još uvek nije okončan? To je jedini dokaz da naš pravosudni sistem ne radi ništa. Zato ih ne možemo večno držati bez posla.

Stjepan Gredelj, sociolog, član Saveta za borbu protiv korupcije
Treba li uopšte komentarisati vraćanje tih profesora na fakultet. To je još jedan od oblika sprdnje sa zdravim razumom građana i s pravnim sistemom u našoj državi. Kada je situacija takva, o vladavini prava je izlišno i govoriti.

Danica Popović, profesor
Ako je neko nevin, dok se ne dokaže suprotno, on ima pravo da radi. Ne branim ih, činjenica je da je to rušenje pravnog sistema i „partizanština“, posebno zato što postoji način da im fakultetske vlasti ne dozvole kontakt sa studentima, dakle, da ne rade.

Branko Kovačević, rektor Beogradskog univerziteta
Njihov dekan je pravnik, valjda zna šta radi. Svako je nevin dok sud ne dokaže suprotno. Međutim, javnost je njih već osudila samim time što je o njima pisano u svim medijima. Oni koji su to radili ne treba da budu u školstvu.

Gašo Knežević, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu
Teško je ocenjivati sa strane. Na kraju će sudski postupak odrediti ko je kriv i koliko ima žrtava. Pomoć sa Beogradskog univerziteta, pomoć koju dajemo, ne može trajati doveka. Sud će pokazati da li će im licenca biti oduzeta.

Ljiljana Radulović, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu
Postoje propisi koji pokazuju u kojoj fazi krivičnog postupka dolazi do suspenzije sa radnog mesta, a sada nismo u toj fazi. Ti propisi bi trebalo da se poštuju ako hoćemo da gradimo pravnu državu. Sve ostalo su improvizacije.

Stanko Bejatović, dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu
Sve što je urađeno je u skladu sa zakonom. Vraćeni su profesori za koje je zakon nalagao da moraju da budu vraćeni. Nisu vraćeni oni profesori koji nisu ispunili uslove da budu vraćeni u nastavu. Jednostavno, i ubuduće poštovaćemo svaku odluku suda.

Milica Đorđević, studentkinja
Nemam ništa protiv vraćanja profesora na fakultet, pošto
u sudskom postupku još ništa nije dokazano. Očekujem da budu korektni i da vrednuju, pre svega, znanje. Ostalo će pokazati sudski postupak.

Dejan Nešić, student
Potpuno je u redu da se vrate za katedru jer za delo za koje se terete još nisu osuđeni.
To što su osumnjičeni ne znači i da su krivi. Povratak u nastavu je regulisan zakonom, a mi smo tu samo da učimo.

Marija Stanković, studentkinja
Naši profesori koji su osumnjičeni za mito i korupciju bili su korektni prema svim studentima. Nadam se da će takav odnos zadržati i ubuduće kada su u pitanju predavanja i ispiti. O ostalom ne mogu da govorim, jer će to sud da utvrdi.

Нема коментара: