четвртак, 9. октобар 2008.

POSLANICI O UPISU DO KRAJA NEDELJE

09.10.2008.
Poslanici o upisu do kraja ove nedelje
Poslanici o upisu do kraja ove nedelje
Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o visokom obrazovanju uvršten je u dnevni red prve redovne sednice Skupštine Srbije, što znači da će poslanici o ovom Vladinom predlogu raspravljati već ove nedelje ili najkasnije početkom sledeće.
Ukoliko poslanici budu vodili računa o interesima studenata, izvesno je da će ovom odlukom biti omogućen upis u narednu godinu za čak 70.000 studenata.

- To je jedna od poslednjih tačaka dnevnog reda, ali je uvrštena u ovu sednicu. Zavisno od rada poslanika i brzine usvajanja paketa „šengenskih zakona“, možda ćemo već u četvrtak ili početkom sledeće nedelje usvojiti predlog Vlade. U svakom slučaju ćemo se truditi zbog studenata da to bude što pre - rekla je za Blic Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine.


Vlada Srbije je prošle nedelje donela odluku o izmeni ovog zakona kojom se smanjuje broj bodova potrebnih za upis u narednu godinu. Prema Bolonjskoj deklaraciji predviđeno je da studenti upisuju godinu sa 60 bodova. Ukoliko bi se primenio postojeći zakon, procenjuje se da bi na mnogim fakultetima godinu prošla tek petina upisanih studenata. Ove godine studenti će moći da upišu narednu godinu sa najmanje 42 boda.

Upravo zbog ovakve situacije u kojoj su se našli studenti i fakulteti Vlada Srbije je zahtevala da se po hitnoj proceduri uvrsti u dnevni red sednice parlamenta. Proteklih dana studenti na više fakulteta održali su protestne skupove kako bi upozorili javnost na moguće posledice nedonošenja odluke.

Ukoliko se do 15. oktobra usvoje izmene ovog zakona, studentima će biti omogućeno da na vreme upišu narednu godinu, konkurišu za domove, kredite i stipendije.

Нема коментара: