четвртак, 9. октобар 2008.

नेस्पोराज़ुमी ज्बोग दोबिजन्जा तितुले दोक्तोरा nauka

08.10.2008.
Do titule tek pošto se okupe kandidati
Do titule tek pošto se okupe kandidatiDobijanje diploma odbranjenih doktorskih studija na Univerzitetu u Beogradu može da potraje čak i po nekoliko godina. Naime, svi kandidati koji žele da dobiju zvanje doktora nauka na svom fakultetu odbrane svoj rad, ali zvanje i titulu po zakonu mora da potpiše samo da rektor i rektorska komisija matičnog univerziteta.

Redakciji Glasa javili su se naši uvaženi stručnjaci koji, kako tvrde, od jedne do čak pet godina ne mogu da ostvare svoje pravo i zvanje, pošto rektor BU Branko Kovačević ne može da nađe slobodan trenutak da zakaže promociju na kojoj bi zvanja bila i formalno dodeljena.

Sagovornik Glasa koji smatra da je oštećen kaže da je neshvatljivo da zbog samovolje rektora na zvanje doktoranda čeka skoro tri godine.

- Obrazloženje i objašnjenja koje smo dobili od rektora je da se za promociju zvanja doktora nauka mora sačekati dok se ne sakupi broj od deset kandidata. Poznato je da u Srbiji imamo manjak doktora nauka, a svako ko je odbranio doktorsku disertaciju ne može da po zakonu dobije zvanje dok mu se ona zvanično ne uruči na promociji u Rektoratu. To praktično znači da zbog formalnosti ne možemo da konkurišemo nigde za zvanjem doktora nauka, jer praktično do promocije to i nismo, bez obzira na to što je to samo formalnost - objašnjava sagovornik Glasa čije je ime poznato redakciji.

On je naglasio da se prostim spiskom dokumenta imena kandidata i njihove dokumentacije može utvrditi koliki je vremenski period prošao od podnošenja zahteva i odbrane rada.


Šta kaže zakon

Doktorske akademske studije traju najmanje tri godine, i njihovim završetkom se stiče najmanje 180 ESPB bodova (ukupno 480 ESPB). Student koji završi doktorske akademske studije trećeg stepena stiče naučni naziv „doktor nauka“ sa naznakom oblasti - Ph. D., Dr. sci., odnosno Dr. juris. Doktorske studije završavaju se polaganjem svih predviđenih ispita, izradom i javnom odbranom doktorske disertacije. Promocija je svečani čin proglašenja za doktora nauka lica koje ispuni uslove utvrđene Zakonom i odbrani doktorsku disertaciju.

Rektor Branko Kovačević
nije bio u mogućnosti da objasni nezadovoljstvo doktoranda jer je bio na putu i inostranstvu.

Međutim, Neda Bokan, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu, tvrdi da to nije tačno i da kandidati jedino mogu da čekaju u toku letnjeg perioda kada je sezona godišnjih odmora.

- U toku godine ima i po 600 kandidata za dobijanje zvanja doktora nauka i promocije se organizuju u toku svakog semestra. Sledeća je zakazana za 22. oktobar i ne razumem kako neko može da tvrdi da se čeka po dve-tri godine. To je, eventualno, jedino moguće ako kojim slučajem došlo do greške ili propusta. Pozivam sve koji misle da su oštećeni da dođu i provere dokumentaciju - objašnjava Bokanova.

Нема коментара: